Generelt om hundetrening

Hvordan trene hund

Hunder jobber for å oppnå noe de har lyst på (belønning) eller for å unngå et ubehag. Så enkelt er det, faktisk. Dersom du belønner det som hunden din gjør bra, vil det gjøre det oftere dersom det fører til noe hunden har lyst på, f.eks. en godbit. Se for deg at hunden tigger ved bordet. Dersom du ignorerer hunden og heller lære den å ligge i hundesenga si når du lager og spiser mat (og belønner dette!), vil hunden raskt forstå at det er det eneste som fører til noe godt. Når den holder seg rundt bordet, får den ingenting, men når den ligger i hundesenga si, kommer det masse godsaker.


Hunder lærer nemlig ved assosiering, og kobler i eksempelet over hundesenga med belønningen. Det lønner seg å bli i hundesenga, og hunden vil med all sannsynlighet velge det (dersom det er verdifullt nok. Dette må du bygge opp gradvis).


Slik kan vi tenke om absolutt alt vi ønsker å lære hunden av hverdagslydighet – ignorer hunden når den gjør noe uønsket og belønn når den gjør noe bra. Hva som er uønsket i ditt hjem, er det du som bestemmer. Du lager kjøreregler for din hund, og lærer den opp til å følge disse.


Kort om ignorering: Husk at det er mye som er «oppmerksomhet». Å se på hunden, å kaste et blikk i hundens retning, å snakke til hunden (uansett om det er med glad eller streng stemme), gå mot hunden osv. Når du ignorerer hunden, må du ikke gi den noen form for oppmerksomhet. Ellers mister ignoreringen sin kraft og vil ikke føre til ønsket atferd.

Men når hunden gjør noe ulovlig, hva gjør man da?

Det finnes heldigvis mange måter man kan lære hunden at noe er forbudt. Både mer effektive og hyggeligere metoder enn å straffe hunden. Her er noen forslag:


  • Ignorer hunden: utrolig effektivt dersom du bruker det riktig (se avsnitt lenger oppe).
  • Ta fra hunden muligheten: Dersom valpen din spiser på planter, sett plantene utenfor valpens rekkevidde. Dersom den tygger på sko, fjern tilgangen til sko. Dersom den gnager på sofaen, hindre hunden i å rekke til sofaen (f.eks. ved å ha fysiske sperringer en periode). Veldig ofte, når man etter noen uker tar frem igjen "problemgjenstandene"), er valpens interesse for dem helt borte.
  • Bruk en stopphånd og dempende signaler. En stopphånd er en flat hånd som man kan vise hunden kombinert med et gjesp og at du snur deg vekk (som er en del av hundens naturlige språk). Dette kan du f.eks. vise hunden når den har vanskelig for å legge seg ned (står og maser på deg eller vil leke). Valper klarer ikke alltid å ta inn denne informasjonen vi sender dersom de er for gira, prøv da å hjelpe hunden mer (f.eks. ved å følge den rolig bort til senga si).


Dette betyr naturligvis ikke at du skal stå og ignorere og se på hunden dersom den hopper opp på bordet og spiser middagen din. Da tar du rolig hunden vekk, og tenker at neste gang må DU være flinkere til å passe på din mat, slik at hunden ikke stjeler igjen ;)

Hva med straff

Å utøve vold mot dyr er ulovlig ifølge dyrevelferdsloven. Vi gjør det ikke!
 

I tradisjonell hundetrening bruker man dessverre fremdeles mye straff og ubehag, selv om det er forbudt i følge loven. Du vil helt sikkert se hundeeiere på tur med hunden sin, som slenger den i bakken, rykker i halsbåndet og kjefter. Å straffe hunden fungerer. Men det er ikke lov. Og overhodet ikke bra verken for hunden din, hundens eventuelle problem og for relasjonen til eieren. Hunden vil "oppføre" seg (les: den vil være så redd for å bli påført mer smerte at den "går pent" fordi det er den eneste trygge, smale stien å unngå mer smerte på). Dersom du straffer hundens reaksjon ved atferdsproblemer, vil du kun skjule symptomene, og faktisk ikke bedre hundens følelse til det den reagerer på og jobbe med det underliggende problemet. Du lurer deg selv. Og vit at ett hardt rykk i halsbåndet kan gi hunden din store nakke-og ryggproblemer for resten av livet. 


I hundetrening skiller vi mellom positiv og negativ straff. Positiv straff er at du tilfører et ubehag og påfører hunden smerte – det er ulovlig. Negativ straff er at du tilbakeholder noe hunden har lyst på – det er veldig lovlig og veldig smart å bruke i hundetreningen. Når du sier «sitt» til hunden din, og hunden ikke setter seg, vil du holde tilbake belønningen (bruke negativ straff). Hunden får kun belønning når det faktisk sitter. 


Vi holder oss på den belønningsbaserte siden:


>